Androidos kütyük Kínából

KínaDroid

Xiaomi Mi 9 – Ismét a csúcson

2019. február 20. - annyi amennyi

Elérkezett a nap, amire már jó páran vártunk egy ideje, bemutatták az idei zászlóshajót.

Xiaomi Mi9 00

Az előzetes információk alapján elég sok mindent tudtunk már a telefonról, de az eddig homályban maradó részletek is kiderültek végre.

Vágjunk is bele, lássuk mit kapunk majd a pénzünkért – szerencsére ismét kedvező ár társul az erős hardver mellé, így nem okozott csalódást a gyártó. A kijelzőt ezúttal is a Samsung szállította, ez 6,39 colos Super AMOLED lett, ami az előlap 90,7%-át birtokolja, és csupán az apró csepp alakú notch töri meg az összképet. Felbontását tekintve Full HD+, fényerő tekintetében akár 600 nitre is képes, a védelmét pedig a Gorilla Glass látja el. Szoftveresen is tartogat újdonságokat a panel, új olvasási módot (Reading Mode 2.0), és „napsütés” módot (Sunlight Mode 2.0) is kapunk – ennek lényege, hogy átszabja a menü megjelenését, sötét háttér mellett kapunk világos betűket. Fontos megjegyezni, hogy ez még nem a várt Dark Mode, az később érkezik meg majd, valószínűleg egy MIUI frissítés formájában. A képernyő támogatja az Always-On funkciót, ez is testreszabható, és az optikai ujjlenyomat-olvasó is a kijelző alá került.

Xiaomi Mi9 02

A nyers erőt természetesen a Qualcomm legújabb csúcshardvere, a Snapdragon 855 (7nm-es csíkszélesség, Kryo 845 magok, és maximum 2.8GHz-es órajel) szolgáltatja, az Adreno 640 GPU-t kapjuk mellé, mindehhez társul minimum 6 GB RAM és 128 GB háttértár, de természetesen választhatjuk majd a 8+128 GB-os és a 12+256 GB-os kiszerelést is. Azokra is gondoltak, akik komolyabb játékokkal is szívesen elütik az időt, nekik a Game Turbo mód is rendelkezésre fog állni, amelynek a lényege, hogy felturbózza a CPU-t és a GPU-t is, így minden erőforrást a játékra összpontosít, folyamatos játékélményt biztosítva. Következzen a kamera, ami szintén fontos részét képezi az egész összképnek, amiből a hátlapra egy háromszenzoros, tripla megoldás került. A fő szenzort a Sony szállítja (a Redminél még a Samsung volt a befutó), így a vadonatúj, 48 MP-es IMX586 érzékelőt kapjuk meg Quad Bayer szűrővel. A szenzorméret 1/2 col lett, ehhez társul az f/1,75-es apertúra, a pixelméret pedig 0,8 µm, de a Super Pixel metódusnak köszönhetően 4 pixel összevonásával készít egy pixelt, így gyönyörű 12 MP-es fotókat lehet lőni a kamerával (ilyenkor értelemszerűen négyszerannyi fény jut egy képpontra). A fő szenzor mellé kapunk egy 16 MP-es egységet, ami extra széles 117 fokos látószöggel rendelkezik, ez nemcsak tájképekre lesz jó, hanem nagy segítségünkre lesz az akár 4 centiméteres távolságból készített makro fotókhoz is. Az előbbi két egységet egészíti ki egy 12 MP-es telefotó kamera, ami kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé, plusz örömhír, hogy mindhárom egység rendelkezik autofókusszal. A 960 fps-es szuperlassított videórögzítés sem hiányzik a repertoárból, az előlapra tett szelfikamera felbontása pedig 20 MP (f/2.0, 0.9µm), és egyes régiókban támogatja majd az AI arcfelismerést – az EU területén ugye ez nem engedélyezett a Xiaomi telefonoknál, de pofonegyszerű a megoldás, ezt mindenki tudja.

Xiaomi Mi9 03A repertoárban találjuk még a multifunkciós  NFC chipet is, a kétsávos GPS-t, a kétsávos Wifit, és az IR portot is. Végezetül jöjjön az akkumulátor, ami a jelek szerint az új zászlóshajó kapcsán is megmarad Achilles-saroknak, mivel egy 3300 mAh-s telep került a motorháztető alá. Viszont támogatja a 27 W-os “Charge Turbo” gyorstöltés USB-C porton keresztül, és természetesen a vezetéknélküli gyorstöltést is, ezt 20 W-on tudja a Mi 9, ami kiemelkedően jó – ilyennel még nem találkoztunk okostelefonban.

Xiaomi Mi9 05

A múlt évhez hasonlóan idén is kapható az Explorer Edition, ami már 5G-s chippel van felkészítve a jövő mobilhálózataira, valamint nem spóroltak a RAM méretével, ebbe szerény 12 GB-ot (!!!) préseltek bele, mellé 256 GB háttértárat – csak ezzel a konfigurációval vásárolható meg ez a kiadás. A kamera is kicsit jobb ennél a változatnál, a 48 Mp-es főegységben a lencsék számát 6-ról 7 részes lencsére cserélték, és a rekesznyílás f / 1,47 lett. Mégis a legszembetűnőbb eltérés az „átlátszó” hátlap, amin valójában nem a valós komponenseket láthatjuk, hanem egy lemezre van „rányomtatva” a minta, de akkor is impozáns megjelenést kölcsönöz – szerintem ez nagyon szép megoldás.

  Xiaomi Mi9 06

Hamarosan – február 24-én Londonban – mutatják majd be a nemzetközi verziót, ennek a komponensei minden tekintetben megegyeznek a fent említettekkel, a pluszt a B20 támogatás jelenti majd.

A telefon kezdő árai így alakulnak - természetesen ezek csak Kínára vonatkoznak: 

- Hagyományos kiadás: 136 000 Ft - 144 000 Ft és 152 000 ft, ezek a 6/64 Gb, a 8/128 GB és a 8/256 GB modellekre érvényesek
- Transparent Edition: 165 000 Ft-ért (átlátszó kivitel) 8/256 GB-al 
- Explorer Edition: 250 000 Ft , ami ugyancsak áttetsző hátlapot kap, de 12 GB operatív memóriával

Xiaomi Mi9 07

A kisebb pénztárcával rendelkező vásárlóerőre is gondolt a Xiaomi, így aki nem teheti meg, hogy a Mi 9-et vegye meg, vagy éppen túl nagynak találná, annak remek alternatíva lesz a Mi9 SE. Ez a változat Kínában 83 000 Ft ellenében vásárolható meg, ami rendkívül kedvező ár, persze némi kompromisszumot azért kell kötni ezért az árért. Az 5,97”-ra zsugorodott AMOLED kijelző felbontása 1080 x 2340 pixeles. A meghajtásról itt már a nemrég bejelentett Snapdragon 712 (10 nm csíkszélesség, 2 x 2,3 GHz és 6 x 1,7 GHz-es Kryo 360 mag) gondoskodik, mellé az Adreno 616 biztosítja a versenyképes sebességet. Szerencsére a csúcskategóriára jellemző több tulajdonság is belekerült, így megmaradt a képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasó, a többfunkciós NFC, az ac-s WiFi vagy épp a Bluetooth 5.0. A 6 GB-nyi memória és 128 GB tárhely bőségesen elegendő lehet mindenki számára. Az infraport és 18 wattos gyorstöltés is megtalálható – igaz a vezetékmentes töltésről és a kétsávos GPS-ről is le kell mondani. A hátlapon a kamerával nem spóroltak, a főegységet a Sony 48 megapixeles szenzora szolgáltatja (f/1,75-ös rekeszérték), egy 8 megapixeles (f/2,4-es) teleobjektíves kamera, a sort  egy 13 megapixeles (f 2/4-es)  széles látószögű egység  zárja. Akad 960 FPS-es lassított felvétel, 4K rögzítés 30 FPS-sel és egy rakás AI effekt, a 20 megapixeles szelfikamerához pedig arcszépítő módok és arcalapú feloldás is társul. A telep még karcsúbb, mint a Mi 9 esetében, itt be kell érnünk egy 3070 mAh-s akkumulátorral. Mindent egybevéve ez a „lightos” modell is nagyszerű ajánlat lesz, csak győzzük kivárni, hogy ideérjen.

mi 9 se 01

Mi 9 SE vs. Mi 9

A bejegyzés trackback címe:

https://kinadroid.blog.hu/api/trackback/id/tr4114639660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lludmilla 2019.02.26. 23:08:21

dehogy annyi, a birkák megveszik :)

ételizésítő 2019.09.19. 17:55:14

Vajon a telefon is olyan szar, mint ez az írás?
süti beállítások módosítása