Androidos kütyük Kínából

KínaDroid

Így óvd mobilodat kánikula idején

2019. június 25. - annyi amennyi

Jöjjön pár jótanács, miképpen kerülhetjük el a mobilunk túlmelegedését ebben a rekkenő hőségben.

Nyar 001

Jó ideje berobbant mindennapjainkba a nyár, és vele a lassan kötelező (és elviselhetetlen) kánikula. Ez a fajta időjárás nagyon nem kedvez sem az emberi szervezetnek, sem az elektronikai cikkeknek, és ez alól a mobil kiváltképp nem kivétel. A Facebookot böngészve állandóan belefutok posztokba, ahol tanácsot kérnek, mit tegyenek, mert éppen tűzforró a készülékük, éppen nem reagál semmire, vagy a töltést sem veszi a telefon. Nos, ezekben az esetekben semmi meglepő nincs. Egyszerűen arról van szó, hogy a mai okostelefonokra már NE telefonként tekintsünk, hanem miniatűr számítógépként. Nagyjából a felépítésük is megegyezik, mindkettőben ugyanúgy megtalálható az alaplap, a processzor, grafikus vezérlő, memória, háttértár, egyszóval minden, ami az asztali PC-ben, csak nagyon lekicsinyítve. Ebből adódik, hogy működésük során ezek a komponensek (főleg a CPU és a GPU) hőt termelnek, nem is keveset. Mivel aktív hűtés csak 1-2 gamer telefonnál akad – vízhűtés vagy mini ventilátor – a többinél a gyártó megpróbálja a lehető legjobb módon a hátlapra elvezetni a felesleges hőt. Ezt lehet is gyakran érezni, ha töltjük a telefont, vagy éppen játszunk vele, de az év nagy részében nem jelent semmilyen gondot, mivel a külső hőmérséklet nem olyan magas, így könnyebben át tudja adni a felgyülemlett fölös hőt a hátlap – főleg, ha fémből készült. De nyáron, főleg kánikula idején, amikor a levegő hőmérséklete is 30 fok körül mozog, ez a felesleg nagyon nehezen tud csak távozni, a felgyülemlett extra meleg tovább melegíti a készüléket, és az egyszerűen bekapcsolja a védelmi mechanizmusát. Minden telefonba építenek be ilyen védelmet, ami azt hivatott megakadályozni, hogy kár keletkezzen benne, ezzel óvva az érzékeny részeket.

Mindez megelőzhető egy kis odafigyeléssel, így lássuk, mire érdemes ügyelni, hogy hideg fejjel tudjon gondolkozni a mobilunk, és ne távozzon az örök chipmezőkre idő előtt.

Nyar 002

  • Óvjuk a készüléket a közvetlen napfénytől! Ez az első, és legfontosabb tanácsom. A tűző napon a készülék nemcsak jobban melegszik, de a fizikának hála pluszban hőt vesz fel a környezetéből is, ezáltal nemhogy leadja a működése során keletkező extra hőt, még magába is szívja – ez kiváltképp igaz, ha tűz rá a nap. Ráadásul, ha közvetlen napfénynek (ami nyáron erősebb is) tesszük ki a kijelzőt, nem kell sok idő, és végérvényesen búcsút mondhatunk neki – jobb esetben, rossz esetben magától a készüléktől vehetünk búcsút.
  • Állítsuk le a nem használt programokat. A feleslegesen futó alkalmazások terhelik a processzort, ami az igénybevétel miatt több hőt is termel.
  • Lehetőleg kerüljük az erőforrásigényes alkalmazásokat. Ez elsősorban a játékokra érvényes, de a GPS is ilyen, vagy a folyamatos fényképezőgép-videózás is. Ezeket csak módjával használjuk, vagy várjunk, amíg hűvösebb helyre érünk, végső megoldásként használhatunk efféle bölcsőt. Amennyiben a kocsiban útvonaltervezés (GPS) miatt megy a mobil, akkor érdemes olyan tartót használni, amit a ventilátor rácsára rögzíthető, így hűtve a telefont. Ez esetben az legyen a fő szempont, hogy a hátlap minél nagyobb része legyen szabadon a jobb hűtés érdekében, és a klíma se legyen túlságosan magas fokozatra  állítva, EZ a tartó például nemcsak jól néz ki, de elegendő szabad felületet biztosít a mobilnak is.
  • Csökkentsük a fényerőt! Kisebb fényerő, kevesebb energiafelhasználás – emiatt a hőtermelés is kordában tartható. Igaz, a tűző napon így nem annyira jól látszódik a kijelző, de cserébe nem is melegszik annyira a készülék.
  • Szabaduljunk meg (ideiglenesen) a toktól. Való igaz, sokan védik ezzel az egyszerű megoldással eszközüket (ki nem?), de ebben a kánikulában ez tovább fűti a készüléket. Igaz, így a védelemtől is megszabadítjuk az okostelefont, ami kockázatos, de ha kicsit jobban odafigyelünk, a telefon is meghálálja.
  • Kerüljük a gyors- és vezetékmentes töltést. Ugyan nagyon praktikus mindkét töltési forma, de míg gyorstöltés esetén ugyan drasztikusan csökken a töltési idő, ez azzal jár, hogy nagymértékben megterheli az akkumulátort, így – mint már más esetben említettem – rengeteg plusz hő keletkezik. A Qi töltésnél is hasonló a helyzet, a kábelmentességért nagy árat fizetünk, ebben a formában sok energia megy kárba, a hatékonysága még messze nem olyan jó, mint a „zsinóros”, és ismét az extra hőnél lyukadunk ki.
  • Ne kapjon hősokkot a készülék. Fontos, hogy ne változzon meg túl hirtelen túl nagy mértékben a hőmérséklet a mobil körül, a tűző napon átforrósodott készüléket ne vigyük be a klímával nagyon lehűtött helyiségbe. A komponenseknek sem tesz jót a nagy hőingadozás, de az extrém nagy hőmérsékletváltozásnál a levegő páratartalma is kicsapódhat, amit nem tolerál semmilyen elektronikai eszköz, ez kárt tehet a belső részekben – lehet nem azonnal, de később korrodálódhatnak.
  • +1 (extra) tanács: Személy szerint hetente legalább egyszer egy éjszakára teljesen kikapcsolom a mobilt, ezzel egy kis pihenőt engedélyezek számára. Ezt legtöbbször hétvégén teszem, amikor nem kell hívásra/SMS-re számítanom, nem kell az ébresztő (amúgy sem a telefon kelt), és így minden komponens kap egy kis pihenőt.

Nyar 003

Arra is figyeljünk, hogy ne tegyük ki hirtelen nagy hőingadozásnak a telefont, ezt sem tolerálják túl jól, és lehet, hogy nem azonnal jelentkezik a probléma, hanem idővel, de ezt is komolyan megsínylik. Ha már beütött a baj, és túlmelegedett a telefon, érdemes minél hamarabb kikapcsolni egy kis időre – de ne pár másodpercre, percre – és egy napfénytől védett helyen pihentetni kicsit. Ezalatt nem azt értem, hogy pl. a strandon a pokrócba becsavarjuk, hanem egy szobába, óvva a közvetlen napfénytől és hőhatástól, ahol kicsit pihenhet. Remélem senkinek nem jutott eszébe – de azért leírom – az sem jó hűtési technika, ha berakjuk a hűtőbe a készüléket, esetleg hideg vízbe, még akkor sem, ha „vízhatlan csomagolást” kapott.

Ugyan a cikkben végig a telefonról volt szó, de ezeket a jótanácsokat tablet (GPS) esetén is alkalmazhatjuk, a felépítésük nem sokban tér el egymástól. Nektek van valami tippetek, amivel kiegészíthetném a cikket? Osszátok meg velünk - akár kommentben is, hogy mások is tudják hasznosítani őket, és mi is tanuljunk új trükköket.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet:

A bejegyzés trackback címe:

https://kinadroid.blog.hu/api/trackback/id/tr5714911712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása